Veilig internetten begint bij jezelf

docsis 3.1 modem
Razendsnelle verbinding met DOCSIS 3.1
23 juni 2017
Het installeren van een modem
2 juli 2017
Alle blogberichten

Veilig internetten begint bij jezelf

Bij veilig internetten denken veel mensen aan virussen, malware, ransomware en phishing. Maar het grootste gevaar ben jij zelf. Uiteraard is een goede virusscan belangrijk, maar uiteindelijk begint alles toch bij jouw keuzes en voorzichtigheid. Het internet biedt ontelbaar veel mogelijkheden, maar daarom ook ontelbaar veel mogelijke bedreigingen voor jouw computer en voor jezelf. Het is daarom verstandig de volgende tips in acht te nemen om veilig te kunnen internetten.

Wachtwoorden

Ten eerste moet je wachtwoorden voor je computer en belangrijke accounts niet te simpel houden. Kies daarom geen, ‘wachtwoord’, ‘1234’ of de verjaardag van jou of een dierbare, maar ga voor iets anders dat je kunt onthouden. Kies ook niet te vaak voor wachtwoorden die je al eerder gebruikt hebt, zeker niet wanneer het gaat om belangrijke accounts. Denk hierbij aan internetbankieren, e-mail, DigiD of de inlogcodes voor je werk, bijvoorbeeld. Ook kun je om het half jaar je belangrijke wachtwoorden veranderen. Mocht je de wachtwoorden graag ergens willen opslaan, doe dat dan niet op je computer. Het is beter ze op te schrijven in een notitieblok, zodat wanneer je computer onverhoopt toch gehackt wordt, ze niet meteen al je wachtwoorden hebben.

Onbekende websites

Een ander aandachtspunt is het bezoeken van onbekende websites. Soms wordt er plotseling een bestand gedownload zonder dat jij hier toestemming voor gegeven hebt. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom is het verstandig onbekende websites te vermijden. Soms geeft je browser aan dat de website onveilig is, dan kun je beter teruggaan. Met name bij websites met erotisch getinte content kunnen je veiligheid en privacy risico lopen.

Ook ben je waarschijnlijk wel bekend met het accepteren van voorwaarden, wat je vaak moet doen om door te kunnen gaan. Vaak worden deze voorwaarden niet gelezen, maar het kan absoluut geen kwaad om dit wel te doen, zeker bij onbekende websites. Doe je dit niet, dan breng je dus jezelf in gevaar met je eigen goedkeuring. Geef daarom ook nooit zomaar je volledige naam, adres of telefoonnummer online aan iemand die je niet kent, of aan een onbetrouwbaar bedrijf.

Phishing

Een ander bekend probleem is phishing, waarbij je een e-mail ontvangt die lijkt alsof deze door je bank of een ander betrouwbaar bedrijf is verstuurd. Deze e-mails bevatten vervolgens een link naar een onjuiste website, waar jij je gegevens in moet voeren om door te gaan. Als je denkt dat je bij jouw bank bent, zul je dit misschien doen. Het gevolg is dan dat anderen met je gegevens aan de haal gaan. Controleer daarom altijd het e-mail adres en de URL van de link waar je naartoe wordt gestuurd. Vertrouw je het niet, zoek dan in je zoekmachine of anderen gelijksoortige e-mails hebben gekregen en of deze betrouwbaar zijn.

Bescherm je computer met software

Mocht je toch in de problemen komen, dan is het altijd handig een goede virusscanner achter de hand te hebben, aangevuld met een firewall, anti-spyware en anti-malware. Welke software je het beste kunt kiezen kun je zorgvuldig afwegen, maar er is genoeg goede, goedkope of zelfs gratis software verkrijgbaar. Ook kun je zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, zoals een goed wachtwoord op je internetverbinding.

Veilig internetten begint bij jezelf
1.2 (24%) 20 Beoordelingen

Comments are closed.