Triple play

Met Triple Play wordt het leveren van internet, digitale televisie en telefoondiensten in één abonnement door één aanbieder bedoeld. Andere termen die hiervoor wel eens worden gebruikt zijn; alles in 1 multiplay, 3-in-1, combipakket of totaalpakket. In feite dus niet anders dan een alles in 1 pakket met combivoordeel.

Ook de term Quad Play wordt door Vodafone vaak gebruikt. Bij een Quad Play Pakket kun je ervoor kiezen om internet en televisie plus vaste en mobiele telefonie in één bundel wederom bij één enkele provider af te sluiten. Triple Play is echter meer in trek dan Quad Play. Dit komt omdat de consument bij een mobiel abonnement meer keuzevrijheid wil behouden . Door veel kortingen, extra zenderpakketten en andere voordelen te geven op het combineren van een Alles-in-één Pakket met één mobiel abonnement proberen de aanbieders zo veel mogelijk klanten te werven. Let dus goed op met internet providers vergelijken en waar je uiteindelijk voor kiest.

De meeste internet providers bieden naast internet meestal ook telefonie over internet aan. Een totaalpakket oftewel combipakket dat bestaat uit internet, telefonie en digitale televisie noemen ze dus triple play. Niet ieder huishouden beschikt over een combi- of totaalpakket. Ziggo en KPN zijn dan wel de grootste en meest bekende spelers op de markt maar slechts 67% van alle huishoudens in Nederland beschikken over deze vorm van abonnement.
Triple play kan in verschillende vormen geleverd worden. Deze kunnen zeer van elkaar verschillen. De meest eenvoudige vorm is de meest bekende. Geleverd worden in deze vorm de drie losse diensten in één gezamenlijk basis pakket.

De drie diensten werken los van elkaar. Het zijn drie aparte diensten die echter in de meest complete vorm geïntegreerd worden in de gemeenschappelijke breedbandverbinding naar de woning, het huis of het appartement van de klant. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de aansluiting.
ADSL, ADSL, VDSL, kabel of glasvezel behoort tot de mogelijkheden.

Onder de integratie van de diensten bij een Triple play wordt bijvoorbeeld verstaan dat binnenkomende telefoongesprekken op de televisie worden getoond en informatie die van internet afgehaald wordt te koppelen aan tv- of radioprogramma’s. Denk hierbij aan de EPG of de interactieve televisie bijvoorbeeld.

Sinds wanneer bestaat Triple Play

De techniek die het mogelijk maakt om Triple Play te kunnen aanbieden is pas rond de eeuwwisseling voor de kabelaars toegankelijk. Via de bandbreedte die op dat tijdstip beschikbaar was werden toendertijd honderden televisiezenders aangeboden. De bandbreedte was hiervoor meer dan groot genoeg. De toevoeging van data en spraak ging daarom ook zonder problemen en van concurrentie was nog geen sprake want de meeste telecombedrijven werkten met ADSL. De bandbreedte van ADSL was helaas niet groot genoeg voor het samenvoegen van de diensten en het vormen van een Triple play.

Pas met ADSL2, VDSL en glasvezel (ftth oftewel fiber to the home) ging dit veranderen en ontstond er concurrentie op de telecommarkt. Uiteindelijk behoren kabel en glasvezel tot het verbindingstype dat over genoeg bandbreedte beschikt om alle diensten zonder te kort aan bandbreedte tegelijk door te kunnen geven. Internet moest in het verleden bij enkele providers daarom vaak de voorrang verlenen aan televisie en telefonie.

Voordelen van Triple play

Met triple play krijg je maandelijks één factuur toegestuurd en kun je meestal door een bundelkorting nog eens een aardig bedrag besparen. In een jaar kan dat flink oplopen. Verder weet je bij een storing precies waar je moet zijn, je hebt namelijk maar één aanbieder. Dit heeft natuurlijk weer het nadeel dat wanneer bij een storing de diensten uitvallen, meestal alle drie de diensten eruit liggen.

Extra opties bij Triple play

Natuurlijk zijn er meerdere opties beschikbaar. Deze kunnen gedeeltelijk gratis worden toegevoegd maar voor bepaalde opties moet er extra betaald worden bij de toevoeging aan een alles in 1 abonnement.

Opties zijn bijvoorbeeld het type modem, het aantal emailadressen, internetbeveiliging, installatie door een monteur, speciale opties voor het tv kijken of het gebruik maken of beschikbaar stellen van zogenaamde wifispots.

Type modem:
Wanneer je in een huishouden over meerdere apparaten beschikt, computers, laptops, tablets, smartphones, dan is een normaal ethernetmodem niet geschikt, want de routerfunctionaliteit ontbreekt. Daarom bieden de meeste providers een kosteloos wireless (draadloos) modem met geïntegreerde router in bruikleen aan. De aanschaffing van eigen hardware is dus overbodig.

Maar niet alleen Triple play is populair ook quad play met daarin een mobiel abonnement is langzaam maar zeker in opkomst. De oorzaak hiervan is dat mobiele providers vast internet zijn gaan aanbieden en de vaste providers wederom mobiele telefonie.

Triple play
3.3 (65.71%) 7 Beoordelingen