Internetsnelheid testen

Met de OOKLA speedtest is het mogelijk om binnen enkele seconden de up- en downloadsnelheid van je internet te meten. De speedtest werkt niet zonder Flash plug-in en is dus op dit moment niet te gebruiken op een mobiele telefoon of tablet tenzij je puffin als browser gebruikt. Hiermee kun je controleren of de daadwerkelijk gemeten snelheid overeenkomt met je abonnement of dat je op een andere snelheid moet gaan overstappen. Er is altijd een klein verlies van snelheid, maar dit mag niet te hoog zijn. Je dient de test enkele keren uit te voeren om te zien of de resultaten ongeveer gelijk zijn, zo weet je of de meting betrouwbaar is.

Afstand tot de centrale

Wanneer de gemeten snelheid van de speedtest beduidend lager is dan de aangegeven snelheid van je internetprovider bestaat de kans dat het veroorzaakt wordt door de afstand tot de centrale. ADSL verbindingen hebben hier veel last van in vergelijking met een glasvezelverbinding. Hoe verder je van de centrale af bent, hoe groter het snelheid verlies.

ADSL of glasvezel

Bij een ADSL verbinding is de downloadsnelheid ongeveer 10 keer zo groot als de uploadsnelheid. Bij een glasvezelverbinding zijn de up- en downloadsnelheid ongeveer gelijk.

Draadloos internet testen

Maak je gebruik van een draadloos netwerk, kijk dan eerst of je draadloze verbinding optimaal functioneert. Controleer of het modem en de router in orde zijn, deze vormen vaak een knelpunt. Het is verstandig om de internetsnelheid te meten met een LAN verbinding, zodat problemen in de draadloze verbinding kunnen worden uitgesloten.

Test je Internetsnelheid
5 (100%) 5 Beoordelingen