Infrarood snel draadloos internet

tveninternet
Vergelijken van tv en internet: waarop letten?
5 februari 2017
glasvezel
Wat heeft glasvezel mij te bieden?
21 april 2017
Alle blogberichten

Infrarood snel draadloos internet

infrarood wifi

In bijna elk huishouden kom je verschillende apparaten tegen die allemaal gebruik maken van draadloos internet. Wanneer dat het geval is, zal men er ongetwijfeld tegenaan lopen dat het wifi traag is. Al deze apparaten moeten namelijk de capaciteit van het wifi delen. Dus hoe meer apparaten ermee verbonden zijn, hoe trager het internet per apparaat zal zijn. Voor veel mensen levert dit nogal eens ergernis op. Onderzoekers op de TU Eindhoven hebben zich met dit probleem bezig gehouden en zijn tot een oplossing gekomen. Zij zijn de afgelopen jaren bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuwe, snelle manier van draadloos internet. Dit wifi-netwerk maakt gebruik van infraroodstralen om het signaal door te geven. Onlangs is onderzoeker Joanne Oh cum laude gepromoveerd op dit onderwerp.

Hoe werkt infrarood wifi?

Hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen heeft het ons uitgelegd. Wifi zoals we dat nu kennen, maakt gebruik van radiogolven. In huis heb je één wifi-antenne en alle apparaten moeten de capaciteit van die antenne delen. Als het druk met apparaten is, neemt de capaciteit van wifi dus af. Het nieuwe wifi-netwerk werkt, zoals gezegd, door middel van infraroodstralen. Met het nieuwe wifi kan je een snelheid van 42,8 Gbit per seconde behalen. Dat maakt deze draadloze internet verbinding met gemak 100 keer zo snel dan de internetverbindingen waar me momenteel mee werken.

Bij het infrarood wifi-netwerk worden er lichtantennes aan bijvoorbeeld het plafond bevestigd. Deze lichtantennes zijn verbonden met het glasvezelnetwerk. Ze richten hun lichtblundel heel precies op de apparaten. Elk apparaat krijgt zijn eigen lichtbundel, ook wel golflengte genoemd, die hij niet hoeft te delen met een ander apparaat. Daardoor kan je de maximale wifi-snelheid bereiken.
Waar rekening mee moet worden gehouden is de lichtstralen van het infraroodsysteem niet door muren heen kunnen. Daarom zal er in elke kamer een eigen lichtantenne moeten worden gemonteerd. En vanzelfsprekend wordt de wifisnelheid bepaald door het internetabonnement dat je hebt afgesloten. Een van de mogelijke toekomstige toepassingen van het infrarood wifi-netwerk is in de trein. Door in elke coupé lichtantennes op het plafond te plaatsen kan je op elke zitplaats een lichtstraal richten. Zodoende heeft elke reiziger beschikking tot de maximale snelheid van de internetverbinding in de trein.

De verwachting

De onderzoekers van de TU Eindhoven zijn van mening dat de nieuwe manier van wifi binnen handbereik is. Bovendien zou het niet zo moeilijk en betaalbaar te realiseren zijn. Het nieuwe wifi werkt, maar daarmee ben je er nog niet. Zo moet er onder de techniek die bijhoudt waar apparaten zich bevinden nog verder ontwikkeld worden. Bovendien maakt het nieuwe wifi gewoon gebruik van het centrale glasvezelnetwerk wat ook aangepast zal moeten worden. Daarmee gaat het volgens hoogleraar Ton Koonen nog zeker 5 jaar duren voordat het wifi-netwerk helemaal klaar is om het de consument aan te kunnen bieden. In de tussentijd wordt er op de TU Eindhoven verder gesleuteld aan het infrarood wifisysteem en ook op andere universiteiten wordt er onderzoek gedaan naar deze manier van draadloos internet.

Infrarood snel draadloos internet
2 (40%) 12 Beoordelingen

Comments are closed.