Het installeren van een modem

Veilig internetten begint bij jezelf
25 juni 2017
Alle blogberichten

Het installeren van een modem

Een nieuw modem brengt de nodige problemen met zich mee. Zo is het aanschaffen een lastig karwei, je wil natuurlijk de juiste keuze maken zodat je optimaal kunt genieten van je nieuwe, snelle internetverbinding. Daarnaast is de installatie ook een euvel. Het lijkt misschien allemaal zo simpel in de handleiding van je en de medewerker in de winkel van T-mobile stelde je gerust, maar in de praktijk kunnen er toch een hoop haken en ogen aan zitten. Reden genoeg om eens rustig door te nemen waar je allemaal op moet letten en hoe je een modem daadwerkelijk installeert, in het algemeen.

Compatibiliteit

Als je een nieuwe modem gaat aanschaffen, is het eerste waar je op moet letten de compatibiliteit met je service provider. Het gebeurt niet vaker, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Mocht je een bepaalde modem overwegen of heb je een korte lijst met de modems waar jouw oog op gevallen is, dan kun je bij je internetaanbieder navragen of ze dit apparaat ondersteunen. Verder is het natuurlijk zaak dat je een DSL modem koopt als je een DSL verbinding gebruikt, of een kabel modem als je internet via de kabel krijgt. Bij glasvezel verbindingen heb je vaak geen modem nodig. Ook speelt compatibiliteit met je computers een grote rol. Misschien werkt de modem die jij wil alleen met Windows of juist alleen met een Mac. Als je van plan bent een router te verbinden aan je modem om van draadloos internet gebruik te maken, dan hoef jij je hier waarschijnlijk geen zorgen over te maken.

Je oude modem vervangen

Bij het installeren van je nieuwe modem moet je natuurlijk eerst je oude modem verwijderen. Mocht je software op je computer hebben wat gerelateerd is aan de oude modem, dan kun je deze ook verwijderen en vervolgens je computer opnieuw opstarten om dit proces te voltooien. Wel doe je er verstandig aan de modem en bijbehorende kabels te bewaren, want vooral de kabels zou je misschien opnieuw kunnen gebruiken bij het installeren van de nieuwe modem.

Zorgvuldig lezen en aansluiten

De volgende stap is het zorgvuldig doorlezen van de handleiding van de modem. Sommige dingen begrijp je misschien nog niet, maar naarmate de installatie vordert zul je ze waarschijnlijk begrijpen. Volg de instructies goed, want iedere modem is anders. Na het doorlezen kun je de modem ergens plaatsen waar genoeg frisse lucht is, zodat het apparaat niet oververhit raakt, en weinig andere apparaten zijn die het signaal kunnen verstoren. Volg de instructies om je modem aan te sluiten op je DSL- of kabelverbinding. Vervolgens kun je de modem aanzetten met de aan/uit knop. Deze zit vaak aan dezelfde kant als waar je de kabels ingeplugd hebt.

Het enige wat dan nog rest is de aansluiting van de modem naar je computer. Dit doe je met een ethernet kabel. Verbind je computer met de internet of WAN poort van de modem. Via je computer moet je nu waarschijnlijk de modem configureren. Dit houdt in dat je onder andere een wachtwoord in kunt stellen, bijvoorbeeld. Ook kan het zijn dat je jouw internetprovider moet bellen met de MAC code, welke je op de achterkant van de modem kunt vinden. Dit is vaak een code van 12 karakters, met zowel cijfers als letters. Als dit allemaal geregeld is, ben je online.

Het installeren van een modem
1.2 (23.75%) 32 Beoordelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *