Wat heeft glasvezel mij te bieden?

infrarood wifi
Infrarood snel draadloos internet
28 maart 2017
Wifibereik vergroten in en om het huis
15 mei 2017
Alle blogberichten

Wat heeft glasvezel mij te bieden?

glasvezel

Internet wordt tegenwoordig op verschillende manieren aangeboden. Een van deze mogelijkheden is glasvezel. Van deze vorm van internetverbindingen zijn veel voor- en tegenstanders te vinden. Waarom zou je eigenlijk wel of niet kiezen voor een glasvezelaansluiting? Ga je de glasvezel postcodecheck doen?

De voordelen van glasvezel

1) Hoge bandbreedte
In vergelijking met de traditionele koperbedrading haalt glasvezel een hogere internetsnelheid. Daarom is het vaak ook op de langere termijn niet nodig de kabel te vervangen, hier is de kabel in veel gevallen op berekend.

2) Betere databeveiliging
Koperbedrading is relatief makkelijk af te tappen. Dit geldt zeker voor bedrading waar een elektromagnetisch lek in zit. Met glasvezel ben je maximaal beveiligd tegen het aftappen van jouw gegevens.

3) Ongevoelig voor elektromagnetische straling
Het signaal dat door koperdraden gaat bestaat uit stroom. Stroom is elektromagnetisch en kan interferentie krijgen van elektromagnetische straling van apparatuur in de buurt. Het signaal in een glasvezelkabel bestaat uit licht en is dus ongevoelig voor elektromagnetische straling.

4) Geen gevaar voor vonken
Bij het versturen van hoogwaardige elektrische signalen kan er soms een vonk ontstaan. In veel gevallen is dit natuurlijk, maar op de bedrijfsvloer van een chemische fabriek of een olieraffinaderij kan dit grote gevolgen hebben. De kabels van glasvezel versturen geen stroomsignalen en kunnen dus ook geen vonken veroorzaken.

5) Makkelijk om te installeren
De snelheid van je internet heeft invloed op de dikte van de koperdraad die benodigd is. Hierdoor vergroot je echter ook de kans op interferentie en maak je het lastiger om je kabels te installeren, er moet immers een dikkere kabel door je huis getrokken worden. Glasvezelkabels zijn altijd dun en flexibel, waardoor het eenvoudig is om ze in je huis aan te leggen.

De nadelen van glasvezel

1) Hoge breekbaarheid
Het is vrijwel onmogelijk om glasvezel in scherpe bochten aan te leggen. In vergelijking met koperdraad is dit medium een stuk breekbaarder. De flexibiliteit van deze kabels heeft een duidelijke grens en daarom moeten de nieuw aangelegde kabels altijd getest worden met speciale apparatuur. Een bijkomend nadeel is dat de provider in de meeste gevallen alleen maar test tot aan je meterkast. Dit betekent dat je zelf voor de testapparatuur moet zorgen als je de kabels in de rest van je huis wilt testen. Een manier om dit nadeel te vermijden is een monteur inhuren, maar dat kost uiteraard meer geld.

2) Hogere kosten
Afgezien van het testen op lekken in de kabel is het aanleggen van glasvezel een stuk duurder dan het aanleggen van koperdraad. Zelfs nu de prijs al jaren aan het dalen is, zien providers vaak af van het aanleggen van glasvezel tenzij minstens 30% van de inwoners een voor een glasvezelabonnement hebben gekozen. Je bent daardoor ook deels afhankelijk van je buren.

3) Versterking van het signaal
Een lichtsignaal zwakt af als het over een grote afstand verzonden moet worden. Dit betekent dat ze iedere keer na een bepaald aantal kilometers versterkt moeten worden in een speciaal versterkstation. Het gevaar van deze stations is dat dit plekken zijn waar het signaal relatief makkelijk afgetapt kan worden. Zo wordt een groot deel van het voordeel van de dataveiligheid van glasvezel teniet gedaan.

Wat heeft glasvezel mij te bieden?
4.1 (81.74%) 46 Beoordelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *