Razendsnelle verbinding met DOCSIS 3.1

Vergroot je wifi bereik met een wifi repeater of versterker
16 juni 2017
Veilig internetten begint bij jezelf
25 juni 2017
Alle blogberichten

Razendsnelle verbinding met DOCSIS 3.1

docsis 3.1 modem

Een revolutie op het gebied van internetsnelheden zit er aan te komen met de introductie van DOCSIS 3.1. DOCSIS, de afkorting voor Data Over Cable Service Interface Specification, is een standaard om gegevens via het kabelnetwerk te versturen. Hiermee wordt het verzenden en ontvangen van data dus geoptimaliseerd, zodat jij als consument het snelst mogelijke internet tot je beschikking hebt. De Amerikaanse organisatie CableLabs beslist welke techniek de standaard is. Sinds 1988 probeert CableLabs het transport van data door middel van technologie te versnellen, verbeteren en veiliger te maken. Providers van internet en televisie wereldwijd zijn bij deze organisatie aangesloten om samen te werken aan innovatieve technieken.

Reële concurrentie met glasvezel

DOCSIS 3.1 is weer een succesvolle innovatie uit de koker van CableLabs. Met DOCSIS 3.1 kun je met een snelheid van tot wel 10 Gbps downloaden en 2 Gbps uploaden. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige 300 Mbps downstream snelheid en 100 Mbps upstream snelheid. Bovendien groeit het frequentiespectrum uiteindelijk naar 1,7 GHz. Dit betekent dat er meer in zijn algemeenheid meer en sneller data verstuurd kan worden via het netwerk, zonder dat dit zorgt voor trage verbindingen of zelfs crashes. Ook hierdoor kan het kabelinternet eindelijk de concurrentiestrijd aangaan met glasvezel internet. Verder hebben providers van kabelnetwerken het voordeel dat ze al een landelijke dekking hebben, in tegenstelling tot glasvezel. Daardoor kan de overstap naar een groot netwerk dat kan profiteren van DOCSIS 3.1 snel, simpel en relatief goedkoop gemaakt worden. De combinatie van hoge, symmetrische down- en uploadsnelheden en landelijke dekking zorgt voor een stevige positie op de markt.

Online gaming

Ook voor de online gamers is de komst van DOCSIS 3.1 uiteraard goed nieuws. Zo zul je minder last hebben van de welbekende ‘lag’, doordat de nieuwe techniek gebruik maakt van Active Queue Management. Hierdoor worden vertragingen geminimaliseerd zodat je daadwerkelijk realtime kunt spelen. Daarnaast hoef je minder bang te zijn voor verstoringen met plotselinge disconnectie als gevolg, doordat de data verstuurd wordt met behulp van meerdere draaggolven met verschillende frequenties. Valt een frequentie weg, dan krijg je de data alsnog binnen via een andere frequentie.

Verder wordt je modem ook efficiënter op het gebied van energieverbruik, door verschillende aanpassingen aan het DOCSIS protocol. Zo kan de modem in slaapstand komen, waarbij je wel verbonden blijft met het internet maar de snelheden lager worden wanneer je er even geen gebruik van maakt. Wil je plotseling wel weer gebruik maken van supersnel internet, dan wordt je snelheid automatisch meteen aangepast. Bovendien zijn de DOCSIS 3.1 modems zo ontworpen dat ze bijzonder compatibel zijn met oudere versies qua modems, waardoor providers hun aanbod makkelijk en zonder grote investeringen kunnen aanpassen naar aanleiding van de fluctuerende vraag.

Full Duplex

Wat ons in de toekomst te wachten staat is waarschijnlijk full duplex. Hiermee komt zowel de upload- als downloadsnelheid rond de 10 Gbps te liggen. Bij CableLabs zijn ze al druk bezig met het ontwikkelen en perfectioneren van deze techniek.

Razendsnelle verbinding met DOCSIS 3.1
3.7 (74.69%) 49 Beoordelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *