Baas over eigen TV

Ziggo abonnement
5 mei 2016
Vodafone en Ziggo
Fusie tussen Vodafone en Ziggo in stroomversnelling
15 september 2016
Alle blogberichten

Baas over eigen TV

Betaal alleen voor tv-zenders waar je ook echt naar kijkt

Waarschijnlijk hoeven abonnees bij hun aanbieder niet langer tv-zenders af te nemen waar ze nooit naar kijken. De keuze bij het afsluiten van een televisie of alles in 1 abonnement wordt uitgebreider en mogelijk ook goedkoper.

Staatssecretaris Dekker stuurt hierover vandaag 13 juli 2016 een brief naar de Tweede Kamer. Kabelaars moeten volgens hem een ‘zenderpakket à la carte’ kunnen aanbieden.

Standaardpakket

Aanbieders van telefonie, internet en tv pakketten zijn nu door de overheid wettelijk verplicht om minimaal 30 zenders in een standaardpakket aan de consument te leveren. Wie meer zenders wil dan die, die in het standaardpakket worden aangeboden, moet bijbetalen. Staatssecretaris Dekker (Media) wil deze wettelijke verplichting opheffen en de consument de mogelijkheid bieden zelf zijn pakket te kunnen samenstellen. Wanneer je bijvoorbeeld niet naar SBS en RTL maar wel naar een andere themazender wilt kijken, kun je hier zelf je keuze maken en je eigen pakket samenstellen.

Kleiner pakket

Bij de keuze die de consument in de toekomst kan maken hoort dus ook een kleiner pakket want lang niet iedereen maakt gebruik van de 30 zenders die door de overheid zijn vastgelegd. Volgens Dekker wil iedereen in Nederland beschikken over “keuzevrijheid”. Dit kan tot gevolg hebben dat een TV-abonnement stukken goedkoper wordt, “hetgeen wel aan de markt ligt”, laat hij weten.

Keuzevrijheid

Een volledige keuzevrijheid gaat er echte niet komen. De staatssecretaris van de VVD wil dat er acht verplichte kanalen blijven bestaan, zenders die elke kabelaar of aanbieder moet aanbieden. De zenders van de Nederlandse publieke omroep, NPO 1,2 en 3 als ook de 3 publieke kanalen van onze zuiderburen (Vlaamse kanalen) moet iedereen kunnen ontvangen en blijven daarom verplicht. Verder blijft ook een regionale en lokale zender verplicht.

Onderzoek

Uit recent onderzoek uitgevoerd door het Commissariaat voor de Media is gebleken dat de consument wel interesse heeft in een pakket op maat oftewel à la carte. Het samenstellen van eigen zenders wordt door bijna twee derde gewaardeerd. Meer dan 50% van de consumenten wil alleen zelf samenstellen wanneer het televisieabonnement hierdoor goedkoper wordt. Ook wanneer de kosten hetzelfde zouden blijven, geeft maar liefst 44% de keuze aan meer keuzevrijheid. Slechts 4% wil hiervoor meer betalen.

Het samenstellen, zoals KPN dit bijvoorbeeld al aanbiedt wordt dus uitgebreid.

Baas over eigen TV
1.6 (32%) 15 Beoordelingen

Comments are closed.